Skip links

Varlık Yönetimi

- ekonomi, finans

Varlık Yönetimi

Varlık Yönetimi, varlıkları uygun maliyetli bir şekilde geliştirme, çalıştırma, sürdürme ve satma sürecidir. Finansta kullanılan en yaygın terim olan Varlık Yönetimi, varlıkları bireyler veya diğer kuruluşlar adına yöneten bireyler veya firmalara atıfta bulunmak için kullanılır.

Her şirketin varlıklarını takip etmesi gerekmektedir. Bu sayede, ilgili paydaşlar hangi varlıkların mevcut olduğunu ve optimum getiri sağlamak için nelerin kullanılabileceğini bileceklerdir. Herhangi bir işletmenin sahip olduğu varlıklar iki ana kategoriye ayrılır: Duran ve Dönen Varlıklar. Sabit veya Duran Varlıklar, uzun vadeli kullanım için edinilen varlıkları ifade ederken, Dönen Varlıklar kısa bir süre içinde nakde dönüştürülebilen varlıklardır.

Varlık Yönetimi söz konusu olduğunda, bireylerin bilmek istediği iki ana şey vardır. Birincisi Varlık Yönetimi süreci nasıl bir rol oynar? İkincisi ise, bir firma nasıl iyi bir Varlık Yönetimi planı geliştirebilir?

Varlık Yönetimi Önemi?

  1. Bir firmanın tüm varlıklarını takip etmesini sağlar.

Süreç, kuruluşların Likit (Dönen) veya Sabit (Duran) Varlıkları’nı takip etmelerini kolaylaştırır. Firma sahipleri, varlıkların nerede bulunduğunu, nasıl kullanıma sunulduğunu ve bunlarda değişiklik olup olmadığını bileceklerdir. Bu sayede varlıkların geri kazanımı daha verimli bir şekilde yapılabilir, dolayısıyla daha yüksek getiri sağlar.

  1. Amortisman oranlarının doğruluğunu garanti etmeye yardımcı olur.

Varlıklar düzenli olarak kontrol edildiğinden, Varlık Yönetimi süreci kendileriyle ilişkili mali tabloların güncel tutulmasını sağlar.

  1. Riskleri belirlemeye ve yönetmeye yardımcı olur.

Varlık Yönetimi, belirli varlıkların kullanımından ve mülkiyetinden kaynaklanan risklerin tanımlanmasını ve yönetilmesini kapsar. Bu, bir firmanın her zaman önüne çıkan herhangi bir riske karşı koymaya hazır olacağı anlamına gelir.

  1. Şirketin envanterindeki hayalet varlıkları kaldırır.

Kayıp, hasar görmüş veya çalınmış varlıkların hala defterlere kaydedildiği durumlar vardır. Stratejik bir Varlık Yönetimi planıyla, firma sahipleri kaybedilen varlıkların farkında olacak ve bu nedenle bunları defterlere kaydetmeye devam etmeyeceklerdir.

Stratejik Varlık Yönetim Planı Geliştirme

  • Bir varlık envanteri hazırlayın.

Her şeyden önce, bir mal sahibinin sahip olduğu tüm varlıkları sayması gerekir. Envanterindeki varlıkların tam sayısının farkında değilse, onları etkili bir şekilde yönetemez. Şirket varlıklarının bir envanterini hazırlarken aşağıdakiler dahil edilmelidir:

  • Varlıkların tam sayımı
  • Varlıkların lokasyonları
  • Her bir varlığın değeri
  • Varlıkların ne zaman alındığı
  • Varlıkların yaşam döngüleri
  • Yaşam döngüsü maliyetlerini hesaplayın.

Bir işletme sahibi, Varlık Yönetimi planının kesin olmasını istiyorsa, her bir varlığın tüm yaşam döngüsü maliyetlerini hesaplaması gerekir. Birçok şirket sahibi, yalnızca ilk satın alma maliyetlerini hesaplama hatasını yapar.

Varlığın yaşam döngüsü boyunca, bakım giderleri, durum ve performans modellemesi ve elden çıkarma maliyetleri gibi ek maliyetlerin ortaya çıkması muhtemeldir.

  • Hizmet düzeylerini ayarlayın.

Kullanım ömrü maliyetlerini hesapladıktan sonraki adım, hizmet seviyelerini belirlemektir. Basitçe ifade etmek gerekirse, varlıkların sağladığı farklı hizmetlerin genel kalitesini, kapasitesini ve rolünü özetlemek anlamına gelir. Bunu yaparken, bir firmanın sahibi daha sonra varlıkları iyi durumda tutmak için gereken işletim, bakım ve yenileme faaliyetlerini belirleyebilir.

  • Uzun vadeli finansal planlama yapın.

İdeal olarak, bir firma sahibinin adapte ettiği Varlık Yönetimi süreci kolayca uzun vadeli finansal planlara dönüştürülmelidir. İyi bir mali plan yürürlükte olduğunda, mal sahibi hangi hedeflerin uygulanabilir olduğunu ve hangilerinin önceliklendirilmesi gerektiğini değerlendirebilir.

Varlık Yönetiminin Faydaları

Bir firma sahibi, bir şirketin varlıklarını yaşam döngüsü boyunca takip ederek, varlık edinme ve kullanma tekniklerini geliştirebilir.

Şirketlerin varlıkları nasıl edindikleri, kullandıkları ve elden çıkardıkları konusunda kapsamlı raporlar sunmaları gerekmektedir. Bu aşamada raporlama sürecini kolaylaştırmak için şirketlerin çoğu varlık bilgilerini merkezi bir veri tabanına kaydederler. Böylelikle mali yıl sonunda raporları derlemeleri gerektiğinde ihtiyaç duydukları tüm bilgilere kolaylıkla ulaşabilirler. 

 

Bu yazı
https://corporatefinanceinstitute.com/resources/knowledge/finance/asset-management/

sayfasını Türkçeleştirme ve derleme çabasıdır.

 

Hemen Ara
Drag