Skip links

Kaldıraç Oranı Nedir?

- finans

Kaldıraç Oranı Nedir?

Kaldıraç Oranı Nedir?                                                              

Bankalar ve yatırımcılar, bir şirketin ekonomik durumunu anlamak ve bir yatırımın değerli olup olmadığını belirlemek için finansal tabloları analiz ederler.

Kaldıraç Oranı, finansal tablolar üzerinden bir işletmenin toplam borçlarını hissedarların öz kaynakları ile karşılaştıran mali bir orandır.

Bu oran, işletmenin ödünç alınan kredilere bağımlılığını ve bu mali yükümlülükleri yerine getirme kabiliyetini vurguladığı için, yaygın olarak kullanılan kurumsal değerleme ölçütlerinden en önemlilerinden biri olarak kabul edilir.

Optimal Oran Nedir?

Optimal Borç / Öz Sermaye (Kaldıraç) Oranı sektöre göre değişkenlik gösterirken, genel fikir birliği bu oranın 2.0 seviyesinin üzerinde olmaması gerektiğidir. Bu 2.0 Borç / Öz Kaynak Oranı, şirketin sermaye finansmanının üçte ikisini borçtan ve üçte birini öz sermayeden sağladığını, dolayısıyla sahip olduğunun iki katı kadar finansman aldığını gösterir.

Bu nedenle, bir şirketin yönetimi, tahvillerini veya kredilerini temerrüde düşme endişesi olmadan işleyebilmek ve yapısal olarak optimal sermaye borçlanmasına sahip olmak için uygun kaldıraç oranıyla uyumlu bir borç yükünü hedeflemek zorundadır.

Borç kavramı, doğası gereği riskli olduğu için, borç verenler ve yatırımcılar daha düşük Kaldıraç Oranı’na sahip işletmeleri tercih etme eğilimindedirler. Borç verenler için düşük bir oran, daha düşük bir kredi temerrüdü riski anlamına gelir. Hissedarlar için ise, ekonomik bir gerileme durumunda iflas (müflis pozisyon) olasılığının azalması anlamına gelir. Bu nedenle, sektör ve / veya ülke ortalamasından daha yüksek bir Kaldıraç Oranı’na sahip bir şirket, her iki kaynaktan da ek finansman sağlamakta zorluk çekecektir.

Kaldıraç Oranı Neden Önemlidir?

Kaldıraç Oranı’nı tamamen görmezden gelen bir işletme, önemli büyüme fırsatlarını ihmal ediyor olabilir. Borç sermayesinin yararı, işletmelerin az miktarda parayı daha büyük bir meblağa çevirmesine ve zamanla geri ödemesine izin vermesi durumudur.

Bu durum, işletmelerin genişleme projelerini başka türlü mümkün olabileceğinden daha hızlı finanse etmelerini sağlar ve teorik olarak karlarını daha yüksek bir oranda artırır.

 

Bu yazı
https://www.investopedia.com/ask/answers/040915/what-considered-good-net-debttoequity-ratio.asp
sayfasını Türkçeleştirme ve derleme çabasıdır.

 

Hemen Ara
Drag