Skip links

e-Adisyon

- Softeconomics

e-Adisyon Nedir?

185 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca, masada servis yapılan ve gerçek usulde vergilendirilen hizmet işletmeleri (lokanta, kafeterya, pastane vb.) tarafından kullanılması zorunlu olan kâğıt olarak düzenlenen “adisyon” belgesinin elektronik halidir.

e-Adisyon, yeni bir belge türü değildir ve kağıt ortamdaki adisyon belgesi ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.

e-Adisyon Uygulaması adisyon belgesinin elektronik ortamda düzenlenmesi, muhafaza ve ibraz edilebilmesi aynı zamanda belge ve bilgilerinin Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’na elektronik ortamda iletildiği uygulamadır.

e-Adisyon’a Geçiş Zorunlu mu? Kimler Geçecek?

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), adisyon belgesi düzenleyen hizmet işletmelerine;

• Yıllık veya aylık satış hasılatlarını dikkate alarak,
• Geçiş hazırlıkları için en az 3 ay geçiş süresi vermek,
• Yazılı bildirim ya da gib.gov.tr adresinde duyurmak suretiyle e-Adisyon uygulamasına geçme zorunluluğu getirmeye yetkilidir.

Yazılı bildirim veya duyuru yapılan mükelleflerin, belirtilen süreler içinde e-Adisyon uygulamasına dahil olması ve düzenleyeceği adisyon belgelerini, e-Adisyon belgesi olarak düzenlemeleri gerekmektedir.

*Zorunluluğa uymayan mükellefler hakkında Kanunda öngörülen hükümler uygulanır.

e-Adisyon Uygulamasına Nasıl Geçilir?

Tüm e-Belgelerde olduğu gibi e-Adisyon’a geçmek için de farklı yöntemler vardır:

1 - ) Özel Entegratör Yöntemi: Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan izin almış özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri aracılığıyla,
2 - ) Doğrudan Entegrasyon Yöntemi: Kendi bilgi işlem sistemlerinin GİB bilgi işlem sistemleri ile doğrudan entegre edilmesi yoluyla, e-Adisyon uygulamasından yararlanılabilir.

e-Adisyon Nasıl Düzenlenir?

Adisyon belgeleri, e-Adisyon uygulamasına dahil olan mükellefler tarafından müşteriden sipariş alınırken GİB tarafından belirlenen asgari bilgileri kapsayacak içerikte ve belirlenen belge formatında elektronik ortamda düzenlenmesi gerekmektedir. Elektronik ortamda düzenlenen adisyon belgesinin, hizmet süresince müşterinin masasında bir kâğıt çıktısının bulundurulması zorunlu değildir. Oluşturulan her adisyon belgesinin hizmetin tamamlanması ile eş zamanlı olarak elektronik ortamda oluşturulması ve üzerinde e-Adisyon Belgesinin evrensel tekil numarasının (ETTN) yer alacağı e-Fatura, e-Arşiv Fatura ya da yeni nesil ÖKC‘lerden düzenlenen perakende satış fişine dönüştürülmesi zorunludur.

e-Adisyon Belgesinde Zorunlu Olarak Bulunması Gereken Bilgiler

1 -) Hizmet işletmesinin adı, soyadı veya unvanı, vergi dairesi, TCKN/VKN’si ve adresi.
2 - ) e-Adisyon belgesinin düzenlenme tarihi, saat ve dakika olarak düzenlenme zamanı, evrensel tekil numarası ve e-belge numarası.
3 - )Sunulan hizmetin veya emtianın adı ve miktarı,
4 - ) Hizmetin tamamlanması ile düzenlenecek e-Fatura, e-Arşiv Fatura veya yeni nesil ÖKC’den düzenlenecek perakende satış fişinde yer alacak vergiler hariç ve dahil toplam hizmet tutarı,
5 - ) Düzenlenen e-Adisyon belgesinin ilintili olduğu e-Fatura, e-Arşiv Fatura’nın evrensel tekil numarası (ETTN) veya perakende satış fişinin düzenlendiği ÖKC’nin cihaz sicil numarası.

Hemen Ara
Drag